16.3.2016

E niin kuin uutta elämää



Nyt on aika kirjoittaa vaihteeksi jotain elämästä.  

Tarkoitus oli tehdä hieno viljelykaavio, mutta sen ehdin vielä myöhemmin. 

Sen sijaan mainitsen tässä yhteydessä ne kasvit, jotka jo kylvin. Tänä keväänä kylvölaatikkona toimii käytetyt karkkilaatikot, joita sai ilmaisiksi kaupasta ottaa. Muovi ei ole lempimateriaalini, mutta kierrätettynä paremmin perusteltua ja onhan se melko käytännöllinenkin. Yhteen laatikkoon mahtuu neljä maitotölkkiä tai viisi jugurttipurkkia. Kansi saa olla alkutaimivaiheen kevyesti päällä. Valoisin paikka on keittiön ikkunan edessä, mutta lämpötila on melko viileä vielä, joten laatikot ajavat minikasvihuoneen viran oivasti.

Maaliskuun 11. päivä kylvettiin:

* neljä eri tomaattilajiketta
* kasvihuonekurkku
* amppelimansikka (lasten projekti)
* ruusukaali (taas, vaikka lupasin itselleni, että pidän taukoa)
* chilipaprika
* kesäpäivänhattu 
* basilika

Toinen asia:
Ylläolevassa kuvassa oleva kirja Minun yrttini, Historia, viljely ruokaohjeet – Annemarta Borgen (Otava, 2016. Norjankielinen alkuteos Urtehagen på Knatten, 1977). Yrteistä on jos minkälaista kirjaa, mutta suurin osa on tietokirjamaisesti koottuja, joskin hyvin kattavia teoksia ja hyödyllisiä siinä mielessä. Tässä kirjassa sen sijaan on sympaattisesti sekaisin tarinoita Annemartan itseopitusta viljelystä, yrttien jatkokäsittelystä, niihin liittyvistä muistoista, käytännön ohjeista, historiasta, kansanperinteestä ja jokaista yrttiä hyödyntävistä, hyviksi koetuista resepteistä. Sellainen kirja, jota tekee mieli alleviivata ja lisätä merkintöjä sivuun. Kiitos siskolle tästä kevätlahjasta.

Vastaavanlaisia innostusta herättäviä kirjoja ovat minulle olleet:
 Scott ja Helen Nearing: Hyvä tapa elää, WSOY, 1974
Asunta-Johnston, Maija: Punapukuisen naisen talo, WSOY, 2000
  
Jos tiedät vastaavista kirjoista, jossa kirjailijan omakohtaisten kokemusten pohjalta on kuvailtu maalla asumista, eläinten hoitoa, talon remontointia, puutarhan hoitoa, alkeellisia oloja, naapurustoa ja paikallista kulttuuria ja käytännön keksintöjä, olisin iloinen vinkeistä. Tiedän, että Asunta-Johnston on kirjoittanut kolme muutakin lukemisen arvoista kirjaa, jotka toivon saavani käsiini.   




Pöpille on kovasti mietitty jo uutta kaveria. Toivottavasti asiat edistyvät sillä saralla piakkoin.

9 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kerron heti lisää, kun tiedän vähän enemmän. Ei ollut tarkoitus härnätä, mutta ollaan tietysti vähän tohkeissaan tästä, niin en malttanut olla mainitsematta.

      Poista
  2. Houkuttelevan näköinen yrttikirja, kiitos vinkistä.
    Minäkin pidin Asunta-johnstonin ensimmäisistä kirjoista ja hänen innokkaasta puutarhuroinnista ja säilömisestä :)
    Myöhemmät kirjat ehkä vähän lässähtivät.

    Ehkä pitäisit Eija Wagerin kirjoista, niissä on eläimiä, remonttia, naapurustoa ja paikallista kulttuuria. En nyt muista nimeltä muita kuin Tupaantuliaiset Italiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä. Olen juuri kirjastossa ja aion tsekata tuon Eija Wagerin. Otin myös pari Asunta-Johnstonia, katsotaan lähteekö ne enää samalla tavalla kuin ensimmäinen.

      Poista
    2. Ja hei! Vitsi miten kiva blogi löytyi nimimerkin takaa.

      Poista
  3. Oi, miksi luen niin vähän joululoman ulkopuolella...
    Kauniin näköinen ja kuuloinen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin itsekin tuota kirjaa pari kolme (neljä) viikkoa sitten. Nyt lainasin uusia, mutta saanko luettua... Ei meinaa malttaa olla paikallaan, se on huono tapa.

      Poista
  4. Ahrg, taas minä huomaan etten ole kylvöhommaa aloittanut pikkupalstalleni :)) Kiitos taas tänäkin vuonna muistutuksesta :)
    Pitääkin tästä kipaista Arboretumin siemenkauppaan!
    T: J

    VastaaPoista
  5. Hei TessaDarling! Todella pitkästä aikaa vierailen täällä ja luin myös edellisen postauksesi, surullista. Otan osaa Evan takia...hänellä oli pitkä ja hyvä elämä.
    Yritän kirjoittaa sulle ihan oikean kirjeen, mutta toivon koko familylle hyvää kevättä!

    VastaaPoista